Liha
Lampaamme laiduntavat keväästä syksyyn luonnonlaitumilla ja pelloilla sekä talvikauden he nauttivat itse paalattua heinää ja paikallisten viljelijöiden ohraa, kauraa ja härkäpapua. Kivennäislisä ja suola ovat myös suomalaista, mutta nämä tulevat Houtskarin ulkopuolelta.
Tilamme pyrkii saamaan lampaanlihan hiilijalanjäljen vähintään neutraaliksi.
Suomessa ei lääkitä lampaita antibiootilla tai muillakaan lääkkeillä, kuin todella tarvittaessa, joten suomalainen lihan on turvallinen valinta.
Lampaamme teurastetaan Ruokaviraston hyväksymässä teurastamossa, jossa ne myös leikataan ja vakuumoidaan.
Leikkuutamme lihat tilausten mukaan, joten kannattaa tehdä oma tilaus hyvissä ajoin.
Asiakkaat ovat kehuneet lihatuotteidemme laatua ja tähän palautteeseen pyrimme jatkossakin.
Yle Areenassa on hyvä juttu, jossa käsitellään sitä, kuinka väärinymmärretty lampaanliha on.
Tässä linkki, josta pääset katsomaan ohjelman.
Suomenlammas
Suomenlammas on luontaisesti vähärasvaisempaa, koska rasva ei juurikaan keräänny itse lihaan.
Karitsan liha on mureaa, hienosyistä ja miedon makuista. Karitsa on alle vuoden ikäinen ja katsotaan teuraskypsäksi n. 50 kg painoisena, joten ihan pienestä karitsasta ei ole kyse.
Lammas on yli vuoden ikäinen ja liha on hieman voimakkaamman makuista, riippuen mm. lampaan iästä.
Villasukkalammasta emme myy 😊
Luonnonlaitumilla laiduntavat lampaat liikkuvat paljon ja syövät hyvin monipuolisesti luonnon antimia, kuten havuja, ruohoa, varpuja, kaislaa, sieniä, mustikoita, omenia ym. mitä kyseisellä laitumella luontaisesti kasvaa ja on syötävää.
Valikoima
Lammasta suositaan, kun haluaa vahvempaa makua ja karitsan liha on miedompaa.
Perusvalikoimassa on yleensä:
putkiluupaisti
parikyljys
jauheliha
maksa
Harvemmin / tilauksesta
viulu
Karé
ulkofilé
sisäfilé
keittoliha
potka
ribs
entrecôte (luuton niska)
Resepti-linkkejä:
https://lammasyhdistys.fi/kuluttajalle/lammas-karitsa-liha-reseptit/
https://www.lampurinkeittiossa.com/
https://kotiliesi.fi/resepti/lampaanpaisti/
https://www.alko.fi/juoma-ruoka/yhdista-ja-onnistu/lammas
https://viinimaa.fi/taxonomy/term/86?page=1
https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/paasiainen/helppoa-ruoanlaittoa-karitsasta-ja-lampaasta
Itse maustan lampaan / karitsan lihaa usein vain suolan, mustapippurin ja timjamin sekoituksella, mutta välillä intoudun lisäilemään fiiliksen mukaan mm. valkosipulia, kurkumaa, sipulia, minttua, rosmariinia, hunajaa yms.